IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия иска отмяна на ограниченията за доставки на руско ядрено гориво в ЕС

В момента руските доставки на ядрено гориво на европейския пазар не могат да бъдат повече от 25% от общите доставки

13:06 | 19.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Русия иска отмяна на ограниченията за доставки на руско ядрено гориво в ЕС
Русия ще настоява за отмяна на ограниченията за доставки на руско ядрено гориво в страните от ЕС, е заявил ръководителят на Росатом Сергей Кириенко, цитиран от Прайм-Тасс.

В момента въпросите за доставки на ядрено гориво в ЕС от страни извън съюза се регулират от декларация, подписана преди 10 години на остров Корфу. Кириенко е пояснил, че „това е закрит документ, съществуването на който не се признава открито от страните от ЕС”. В съответствие с този документ, руските доставки на ядрено гориво на европейския пазар не могат да бъдат повече от 25% от общите доставки.

Реално, по думите на Кириенко, делът на руското ядрено гориво на европейския пазар като цяло е 35-40%, а в някои страни от Източна Европа – 100%. Тази ситуация, смята ръководителят на Росатом, навежда на мисълта, че след като изтече срокът на старите договори за доставка на ядрено гориво, новите преди подписването им ще бъдат изпратени за съгласуване с европейския регулаторен орган Евратом, която, ръководейки се от декларацията от Корфу, ще блокира тяхното сключване.

Кириенко е отбелязал, че сега е моментът за решаване на този проблем, тъй като в края на годината изтича срокът на декларацията от Корфу и ЕС може да не я продължава. По думите на Кириенко на Русия не са необходими никакви специални условия, тъй като продукцията й е конкурентоспособна, но няма да търпи и дискриминационни ограничения. Ръководителят на Росатом е добавил, че Русия среща разбиране по този въпрос от страна на Франция.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още