IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът започна седмицата с повишение

Слабият долар е основната причина за новото поскъпване, страните от ОПЕК предвиждат мерки за стабилизиране на цените на черното злато

09:40 | 19.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът започна седмицата с повишение

Цената на петрола започна седмицата с повишение заради новото поевтиняване на американския долар, което може да доведе до увеличено търсене от страна на държавите, чиито валути поскъпват.

Повишаването на цената на черното злато при спадането на долара се дължи на относителното поевтиняване на суровината заради валутнокурсовата разлика, която води до по-голямо търсене. Това на практика означава, че ниските нива на американската валута стимулират потреблението на петрол в останалите държави и така се стига до по-високите цени.

От днес на борсата в САЩ не се търгуват петролни фючърси с доставка през декември. Срокът за това по принцип беше идващият петък, но поради двата почивни дни в САЩ в края на работната седмица на борсата в Ню Йорк са решили да спрат сделките с доставка през декември по-рано от обикновено.

Контрактите с доставка през януари поскъпнаха с 97 цента (1,0 на сто ) до 94,81 долара за барел на електронната платформа на нюйоркската борса. В Сингапур барел петрол се търгуваше по 94,76 долара за барел.

Брентът също започна седмицата с повишение на цената. Януарските фючърси поскъпнаха с 0,9 на сто (83 цента) до 92,45 долара за барел на борсата в Сингапур. В петък сесията в Лондон приключи с повишение от 1,5 на сто до 91,62 долара за барел.

През изминалата седмица черното злато стабилизира цената си, отбелязвайки първото си седмично понижение от няколко седмици насам. Основна причина за това бяха прогнозите за топла зима в САЩ и изненадващото увеличение на петролните запаси на страната.

По време на почивните дни беше проведена третата среща на държавните ръководители на страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). На нея стана ясно, че страната с най-голям износ на петрол в света – Саудитска Арабия - дори няма да разгледа предложението на Иран и Венецуела цените на суровината да се определят във валута, различна от американския долар.

От изявленията сред срещата се разбра, че шест от държавите в Залива, чиито валути са обвързани към долара, ще проведат съвместна операция по ревалоризация на паричните си единици през декември, предава Bloomberg. Това е предизвикано от усилията за борба с инфлацията в тези държави, каза генералният секретар на Съвета за сътрудничество в Залива Абдул Рахман ал-Атия. Това според анализатори може да доведе до стабилизация на цените на петрола, тъй като износителите няма да повишават цените с цел компенсиране на валутнокурсови разлики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още