IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Fannie Mae с най-силен спад от 1987 г. насам

Причина за спада са съмненията на инвеститорите, че институцията прикрива загуби от просрочени ипотечни кредити

13:25 | 17.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Акциите на Fannie Mae с най-силен спад от 1987 г. насам
Книжата на щатската правителствена кредитна агенция Federal National Mortgage Association (Fannie Mae) регистрираха най-силното си понижение за последните два дни от 1987 г. насам. Причина за спада са съмненията на инвеститорите, че управителите на институцията са въвели промени в счетоводната политика, с цел да намалят негативните ефекти от просрочените ипотеки, съобщава Blomberg.

Вчера акциите на Fannie Mae поевтиняха с 5,5% до 40,69 долара, а в четвъртък спадът по позицията бе над 10 на сто.

В петък управителните органи на Fannie Mae свикаха пресконференция, която трябваше да даде яснота относно промените в счетоводната политика, но това не успя да успокои инвеститорите.

Мнозина анализатори са на мнение, че промените имат за цел единствено да омаловажат загубите от лоши ипотечни кредити. За деветмесечието Fannie Mae отчете кредитни загуби от 4 процентни пункта, което е в рамките на предварителните прогнози. Според експерти, без последните счетоводни промени същите загуби са щели да бъдат в размер на 7,5 процентни пункта.

От кредитната агенция пък поясниха, че новата методология отчита реално отчетените загуби, тъй като много от просрочените ипотеки в крайна сметка ще бъдат изплатени, след предприемане на съответните правни действия.

Fannie Mae притежава или гарантира около 20% от 11,5-трилионния ипотечен пазар в САЩ. Агенцията е създадена от правителството на САЩ през 1938 г. с цел да увеличи ликвидността при ипотеките чрез създаване на вторичен пазар. Агенцията изкупува вземания по ипотечни заеми от кредиторите и ги секюритизира под формата на обезпечени ценни книжа. Пазарът на подобни ценни книги е изключително широк, като в тях инвестират и пенсионни фондове, застрахователни компании, както и правителства на други държави.

Загубата на Fannie Mae за третото тримесечие на тази година се удвои и достигна близо 1,4 млрд. долара, в резултат на спад от 2,24 млрд. долара в стойността на деривативните инстирументи в портфейла на компанията и кредитни загуби от 1,2 млрд. долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още