IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Унгарската Richter придобива Polpharma и Акрихин за 1,5 млрд. долара

Така Richter ще стане най-голямата фармацевтична компания в Централна и Източна Европа с капитализация от 5,35 млрд. долара

11:32 | 16.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Унгарската Richter придобива Polpharma и Акрихин за 1,5 млрд. долара
Най-големият унгарски фармацевтичен производител Gedeon Richter придобива 99,65% от полската фармацевтична компания Polpharma и 80,62% от акциите на руската Акрихин, се казва в съобщение на унгарската компания, цитирано от Интерфакс.

Стойността на сделката за покупката на Polpharma възлиза на 1,34 млрд. долара, а Акрихин е оценен от унгарската компания за 128 млн. долара. Покупката на двете компании ще бъде финансирана за сметка на издаването на нови акции на Richter.

Основен собственик на Polpharma е Genefar BV, която също е и от групата инвеститори, притежаващи Акрихин. След приключване на транзакциите Genefar ще притежава 26,5% от акциите на унгарската компания и ще получи 3 от 11-те места в съвета на директорите на Richter.

Предвижда се сделката да приключи през първото тримесечие на 2008 г., след одобрение от акционерите на Richter. Сделката за покупката на Акрихин ще трябва да бъде одобрена от регулаторните органи на Русия.

В резултат на сделката Richter ще стане най-голямата фармацевтична компания в Централна и Източна Европа с капитализация от 5,35 млрд. долара. Оборотът на Gedeon Richter за 2006 г. възлиза на 815 млн. долара.

От Richter съобщават, че обединената компания ще има втория по големина дял на руския фармацевтичен пазар от 4,1% след Sanofi-Aventis's (5,6%). Освен това, групата ще стане втора и в Полша с дял от 7,2% след GlaxoSmithKline.

Акрихин е между петте най-големи руски фармацевтичини компании, произвеждаща над 150 вида готови лекарствени средства. Polpharma е от най-големите производители на лекарствени препарати в Полша и вторият по големина фермацевтичен дистрибутор в страната, с годишен оборот над 350 млн. долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още