IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световната банка увеличи прогнозата си за ръст на Източна Азия

Регионът на Източна Азия, в който не се включват Япония и Индийския субконтинент, ще отбележи икономически ръст от 8,4 на сто тази година

11:43 | 15.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Световната банка увеличи прогнозата си за ръст на Източна Азия
Икономиката на Източна Азия ще нарасне с най-бърз темп от повече от десетилетие, тъй като усилващият се растеж на Китай ще компенсира забавянето в търсенето на стоки от региона от страна на САЩ, съобщи Bloomberg, цитирайки прогноза на Световната банка.

Регионът на Източна Азия, в който не се включват Япония и Индийския субконтинент, ще отбележи икономически ръст от 8,4 на сто тази година според новата прогноза на банката. През април от финансовата институция обявиха очакванията си за ръст от 7,3 на сто на региона. През 2008 г. ръстът ще се забави до 8,2 на сто, се казва още в доклада, който банката прави през половин година.

„Икономическият подем в Азия тази година се реализира въпреки значителното забавяне на ръста на износа за САЩ и известно забавяне на износа в самия регион“, коментират от банката. „Използването на капацитета е на много по-високи нива в момента, отколкото беше при последния световен спад, а компаниите в региона също са силни“.

Растящият износ и бизнес инвестициите доведоха търговския излишък на Китай до рекордно ниво и повишиха резервите в чуждестранна валута на страната до най-високото равнище в световен мащаб. В замяна на това голямото търсене от страна Китай на суровини и други стоки от съседните азиатски страни помага на региона да „преживее“ забавянето на търсенето от САЩ.

Световната банка увеличи прогнозите за ръст на Китай два пъти тази година, като вече очаква растеж от 11,3 на сто за тази година и забавяне до 10,8 на сто през 2008. В днешния доклад тези очаквания се потвърждават.

Въпреки че съществуват някои макроикономически и финансови тенденции, които може да изложат на риск прогнозите за такъв силен растеж, нито една не е достатъчно сериозна, за да прекъсне настоящия подем или да накара властите да предприемат големи промени в политиката, които да доведат до забележимо забавяне в краткосрочен план, се казва в доклада на банката.

Правителството на Китай може да ребалансира ръста, като въведе политики, позволяващи повече гъвкавост на юана, както и чрез увеличение на лихвите, смятат от банката.

Все пак все още съществуват рискове, като заплахите пред ръста на региона са нараснали през последните шест месеца вследствие на смута на финансовите пазари и рекордните цени на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още