IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Унгария отваря изцяло трудовия си пазар за Румъния от 2008

В момента в страната се допускат румънски работници само от 254 професии, за България също има ограничителен режим

16:58 | 14.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Унгария отваря изцяло трудовия си пазар за Румъния от 2008
Унгария ще отвори трудовия си пазар за всички румънски граждани от 1 януари 2008 г., съобщи АФП, цитирайки изказване на румънския премиер Калин Таричану, направено след междуправителствена среща в румънския град Сибиу.

"Приветстваме решението, макар че не искаме румънците да имигрират", е заявил Таричану, добавяйки, че страната му изпитва недостиг на работна ръка.

Унгария отвори частично трудовия си пазар от 1 януари тази година, когато България и Румъния се присъединиха към ЕС, като в момента в страната се допускат румънски работници само от 254 професии.

Румъния и Унгария са се споразумели още да построят високоскоростна железопътна връзка между Будапеща, Букурещ и Констанца и са обсъдили проекта за газопровода Набуко.
Румънските националисти обвиняват Будапеща, че иска да си върне Трансилвания, която е била част от страната до 1920 г. Унгарското малцинство в Румъния, което е най-многобройното малцинство в Европа, наброява 1,4 млн. души, повечето от които живеят в Трансилвания.

В началото на годината стана ясно, че Унгария наред с Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Ирландия, Люксембург, Португалия, Франция и Малта ще прилага разрешителни режими за българските работници през първите две години от членството на страната ни в ЕС.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още