IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

IBM купува канадска софтуерна компания за 5 млрд. долара

Сделката не е изненадваща, като следва логиката на процеса на консолидация в сектора

10:47 | 13.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
IBM купува канадска софтуерна компания за 5 млрд. долара

Американската компания IBM обяви закупуването за 5 млрд. долара на канадската Cognos – последният в страната все още независим голям производител на помощен софтуер за управлението на фирми.

Сделката не е изненадваща, като следва логиката на процеса на консолидация в сектора след отправената оферта на стойност 4,8 млрд. евро от SAP към френско-американската Business Objects и придобиването от Oracle през април на Hyperion Solutions срещу 3,3 млрд. долара, коментира Ройтерс.

И Business Objects, и Hyperion, и Cognos са специализирани в областта на „business intelligence“, подробен анализ на големи количества важни данни, позволяващ улесняването на управлението в компаниите.

От IBM уточняват, че с Cognos са подписали споразумение за закупуване при цена на акция от 58 долара, което представлява премия от 9,5% спрямо затварянето на книжата в петък на Nasdaq.

Очаква се транзакцията да бъде финализирана преди края на първото тримесечие на 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още