IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оловото се понижи с 13% от рекорда си, но все още е със 100% ръст за година

Слабите фондови пазари, увеличените запаси и неуспешният износ на Китай са главните фактори за спада

09:31 | 13.11.07 г.
Оловото се понижи с 13% от рекорда си, но все още е със 100% ръст за година

В понеделник котировките на оловото с незабавна доставка се понижиха в САЩ с 2,4% от 1,61 до 1,57 долара за либра. След началото на октомври цената на цветния метал отстъпи от рекордната стойност от 1,79 долара за либра и поевтиня с близо 13% до 1,56 долара за либра (0,45 кг), което беше минимумът във вчерашната търговия.

Оловото все още се търгува със 100% по-скъпо в доларово изражение спрямо котировките си преди година. Поради обезценката на щатската валута поскъпването в евро е по-малко.

Цената на оловото следва един и същи тренд с цената на медта. Вчера цветният метал също отбеляза 3-месечно дъно и спад от 17% спрямо рекорда от началото на октомври.

Според Thomson Financial комплекс от причини води до спада в цената на цветните метали, като сред тях се включват слабите фондови пазари в САЩ и Азия и най-вече спадът в китайския износ на медна скраб с 12% през октомври спрямо септември, както и спадът с 5,6% в износа на анодна мед.

Като основна причина за спада се посочва кризата в ипотечния сектор на САЩ, започнала през август, стабилизирана през септември, но в последните седмици отново влияеща на световните пазари. В последните седмици се наблюдава увеличаване на запасите от ценни метали.

В същото време цената на цинка падна до 20-месечно дъно при цена 1,2 долара за либра.

Основни потребители на олово са производителите на акумулатори и производителите на батерии. Предстои да видим ефекта от последните движения в цените на оловото върху печалбите на Монбат АД и Оловно-цинков комплекс АД.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още