IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Суперфонд ще се грижи за стабилизирането на кредитния пазар

Спорезумението между Citigroup, Bank of America и JP Morgan за създаването на институцията е окончателно и тя трябва да започне дейността си през декември

11:01 | 12.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Суперфонд ще се грижи за стабилизирането на кредитния пазар

Трите най-големи американски банки - Citigroup, Bank of America и JP Morgan Chase - са постигнали окончателно споразумение за създаването на общ фонд за стабилизирането на световните финансови пазари, съобщава FTD. На разположение на новата институция ще бъдат предоставени средства в размер на 75 млрд. долара.

През следващите 10 дни се очаква групата да започне да прави опити за привличане и на други участници във фонда, като засега прогнозите са, че поне 60 институции от Европа и САЩ ще се включат в идеята, за да подпомогнат ограничаването на собствените си загуби от кризата.

Фондът трябва да започне дейността си през декември, но за момента водещите европейски банки отклоняват въпросите относно членството си в него.

Основният замисъл е институцията да изкупува структурирани финансови инструменти, които в момента са с особено ниска атрактивност заради кризата с високорисковите ипотеки в САЩ. Целта е да се предотврати по-нататъшното поевтиняване на тези инструменти, което би довело до значителни загуби за финансовите институции в световен мащаб.

Проблемите с тези структурирани депозити, които бяха предизвикани от големия брой кредитополучатели, преустановили плащанията по своите задължения, доведоха до изостряне на ипотечната криза и до обявяването на несъстоятелност на няколко банки и ипотечни фондове.

Преговорите за създаването на фонда продължиха повече от два месеца, тъй като банките са имали значителни различия в плановете за дейността и финансирането му. В окончателното споразумение се казва, че фондът може да изкупува не повече от 75 на сто от активите на желаещите да му продадат структурирани инструменти, като последните ще бъдат подлагани на сериозен анализ по отношение на риска, който носят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 30.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още