IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бразилия може да се нареди сред най-големите износители на петрол в света

Открито находище на петрол и газ вдигна акциите на бразилската Petrobas и надеждите на правителството за големи петролни приходи

10:26 | 09.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Бразилия може да се нареди сред най-големите износители на петрол в света

Бразилската петролна компания Petrobras обяви, че е открила голямо петролно и газово находище, с което според правителството Бразилия може да се нареди сред най-големите страни износителки на петрол в света, предаде АФП.

Находището е в залива на град Сантос в югоизточната част на страната, като права на изследваната територия имат съответно Petrobas с 65%, британската BG с 25% и португалската Petrogal-Galp Energia с 10%.

Освен това от Petrobas посочват, че изследват и други части на страната за наличие на петрол и газ, което, ако бъде потвърдено, „ще увеличи значително съществуващите количества от суровините в бразилските заливи, поставяйки Бразилия сред държавите с най-големи резерви на петрол и газ в световен мащаб“.

По време на пресконференция в столицата енергийният министър на страната Дилма Русеф, която впрочем е с български произход, е обявила, че през ноември предстои управлението на 41 от разработваните зони в региона (общо 312) да премине обратно в ръцете на държавата „в името на националната сигурност и обществения интерес“.

След новината за откритото находище акциите на Petrobas се повишиха в четвъртък с над 10% на борсата в Сао Паоло. Държавата държи 55,7% от акциите с право на глас в компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още