IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтиня рязко

Цената на черното злато отстъпи с близо 4 долара в сравнение с рекордните 98,62 долара за барел, отбелязани вчера

09:41 | 08.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поевтиня рязко
Петролът поевтиня значително по време на борсовата сесия в САЩ в резултат на данните за петролните запаси на страната, които са намалели по-малко от очакваното. Това подейства за засилване на оптимизма, че запасите на най-голямата икономика в света ще успеят да покрият зимното търсене на суровината.

Петролните запаси на САЩ отбелязаха понижение с 821 хил. барела за седмицата до 2 ноември при очакван спад с 1,5 млн. барела. За поевтиняването на суровината влияние оказаха и данните за търсенето на петрол, които показаха спад с 0,4 на сто за последните 12 месеца. Средното търсене за последните 4 седмици е било 20,7 млн. барела дневно.

По време на борсовата сесия в Ню Йорк контрактите с доставка през декември отстъпиха с 33 цента (0,3 на сто) до 96,37 долара за барел. На електронната платформа на борсата суровината продължи да поевтинява, понижавайки цената си с още 1,5 на сто (1,44 долара) до 94,93 долара за барел. На борсата в Сингапур барел петрол се търгуваше на цена 95,90 долара за барел.

Постигнатите цени са с близо 4 долара по-ниски от рекордните стойности, регистрирани по време на азиатската сесия вчера. Тогава петролът достигна нов исторически максимум при 98,62 долара за барел, което беше предизвикано от рязкото обезценяване на американската валута в резултат на обявените от Китай планове за диверсификация на валутните резерви на страната с по-стабилни валути.

Новините за петролните запаси се отразиха и на търговията със сорта Брент. Декемврийските фючърси за петрола от този сорт отстъпиха в Лондон с минималните 2 цента до 93,24 долара за баре. На електронната платформа на борсата обаче Брентът поевтиня с 97 цента (1,0 на сто) до 92,27 долара за барел, а в Сингапур се търгуваше по 92,85 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още