IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пропастта между заплащането на мъжете и на жените на Острова се разширява

Жените директори са получили с 22% по-ниско заплащане в сравнение с мъжете на същите позиции

09:54 | 07.11.07 г.
Пропастта между заплащането на мъжете и на жените на Острова се разширява
Разликата в заплащането на мъжете и жените, които изпълняват ръководни функции в частни компании и публични организации във Великобритания, се разширява, сочи проучване на британския Институт на директорите (Institute of Directors – IoD), цитирано от BBC.

През миналата година жените директори на Острова са получили средно с 22% по-ниско заплащане в сравнение с мъжете на същите позиции, сочат данните. Година по-рано тази разлика е била 19%.

От института, който анализира заплащането в 1 250 организации, казват, че са разочаровани и се обръщат към бизнеса с призив да се заеме с привидно „неразрешимия проблем“.

Данните очертават неуспех на усилията да се осигури равно заплащане на половете след последните няколко години на стесняване на разликата.

При анализа на заплатите на 3 500 директори от института констатират, че най-голямо неравенство има в сектора на услугите и при доброволните организации. В сектора на услугите мъжете директори са спечелили средно 70 657 паунда, а жените – 56 933 паунда.

Разликата е най-малка в публичния сектор, където средно е 5%.

Жените директори в банки и други финансови институции са отбелязали прогрес, като са стопили разликата в заплащането в сектора до 9% от 14% година по-рано.

Възнагражденията на жените са останали почти непроменени през миналата година, докато мъжете са получили значителни повишения на заплатите, казват от IoD. Трудно е да се обяснят подобни несъответствия и е невъзможно да бъдат оправдани, коментират от института.

Същевременно напоследък се отчита рязък скок на съдебните искове, породени от неравенство в заплащането – броят им е нараснал със 155% до над 44 хил. през 2005-2006 г. Според анализатори жените са по-склонни да отстояват правата си, защото адвокатите им предлагат да не вземат хонорар от тях, ако не спечелят делото.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 07.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още