IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай задминава САЩ по добив на злато, готви се да измести и Южна Африка

Производството може да нарасне с 8 на сто до рекордните 260 метрични тона от 240 тона през 2006 г.

12:30 | 06.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Китай задминава САЩ по добив на злато, готви се да измести и Южна Африка
Китай вероятно ще измести тази година САЩ от позицията на втори по големина производител на злато в света и е близо до изместването на Южна Африка от вековната й лидерска позиция в сектора, съобщи Bloomberg, позовавайки се на данни на браншова организация в страната.

Производството може да нарасне с 8 на сто до рекордните 260 метрични тона от 240 тона през 2006 г., смята Хоу Хуеймин, зам.-ръководител на China Gold Association. По думите му добивът на САЩ за тази година ще бъде около 250 тона.

Увеличеното производство ще помогне на компании като Zhongjin Gold Corp. и Zijin Mining Group да посрещнат растящото търсене на злато в Китай под формата на инвестиция и на бижута и ще намали необходимостта от внос. Добивът на благородния метал се е удвоил от 2002 г.

В действителност има голям шанс китайското производство на злато да надмине това на Южна Африка през 2007 г., смята и Филип Клапвик, изпълнителен председател на лондонската компания за проучвания GFMS Ltd.

Световното производство на злато се е понижило през миналата година до 10-годишен минимум при 2 477 тона, по данни на GFMS. Добивът на Южна Африка (134 тона за първото полугодие на 2007 г.) е намалял с близо една трета спрямо 2002 г., тъй като работниците дълбаят все по-дълбоко в остаряващите мини.

Производството на злато в Китай се е увеличило с най-бърз темп от десет години през първото полугодие на 2007, според China Gold Association, която представлява минни компании, бижутери, банки и други и съветва централната банка. За периода януари-септември добивът, съсредоточен в източните провинции на страната, е нараснал с 13,1 на сто на годишна база до 191,5 тона.

Правителството намали контрола си върху индустрията - някога изцяло зависима от държавно финансиране, като либерализира цените, създавайки Shanghai Gold Exchange през 2002 и насърчавайки чуждестранните инвестиции. Шанхайската борса за фючърси спечели одобрение за търговия със злато през септември.

Очаква се търсенето на метала в страната да нарасне значително тази година спрямо 350 тона през 2006 г., заявява Хоу, без да съобщава точни данни. По думите на Клапвик Китай вероятно ще стане вторият по обем пазар на злато в света след Индия, задминавайки САЩ.

През последните дни златото се задържа на най-високите си нива за последните 27 години в резултат на слабия долар. По време на сесията в САЩ благородният метал поскъпна с 1,1 на сто до 815,08 долара за тройунция, а от началото на днешната търговия добавя още 0,8 на сто до 817,20 долара за тройунция.

Историческият максимум е постигнат през 1980 година при цена 850 долара за тройунция, като тогавашното повишение е предизвикано от съветската инвазия в Афганистан.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още