IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 10 чужди компании ще се листват във Варшава догодина

Едната от тези компании вероятно ще е Софарма, след като Съветът на директорите взе решение за листване на акциите на дружеството във Варшава

18:20 | 05.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Над 10 чужди компании ще се листват във Варшава догодина
Поне дузина чуждестранни компании, сред които има и българско присъствие, могат да се листнат на Варшавската фондова борса през 2008 г., съобщи Bloomberg, цитирайки изказване на изпълнителния директор на борсата Людвик Соболевски.

Kernel Holding SA – украинска компания, която се занимава с обработка на слънчогледово семе, и Reinhold Polska AB – базирана в Стокхолм компания за недвижими имоти, ще увеличат общия брой на чуждестранните компании до 11, след като листнат акциите си на Варшавската борса тази година, е заявил в интервю Соболевски. По думите му български и литовски компании вероятно ще се листнат следващата година.

На 1 октомври Съветът на директорите на Софарма АД-София взе решение за листване на акциите на дружеството на фондовата борса във Варшава. В интервю за Investor.bg изпълнителният директор Огнян Донев заяви, че ако зависи от дружеството то ще бъде на борсата във Варшава в средата на февруари.

Варшавската борса, която е втора по пазарна стойност в региона след Виенската фондова борса, имаше интерес да придобие дял в борсите в Прага, София и Любляна. В началото на октомври обаче Соболевски заяви, че компанията се отказва от дял в борсите в София и Любляна и че се интересува от борси в Румъния и Украйна.

Полският бенчмарк WIG20 Index е добавил 15 на сто от началото на тази година.

Варшавската борса планира също така да ограничи броя на търгуваните малки компании. От 1 януари на компании с пазарна капитализация под 5 млн. евро няма да е разрешено да се търгуват на борсата, а от втората половина на 2008 този праг може да се увеличи до 10 млн. евро.

Общият брой IPO-та на борсата тази година може да надхвърли 80, по думите на Соболевски. Акциите на Ronson Europe NV – базирана в Ротердам компания за недвижими имоти, от днес се търгуват във Варшава, с което броят на IPO-та от началото на 2007 става 65.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още