IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Понижиха кредитния рейтинг на Румъния

Основните причини са увеличаващия се дефицит по текущата сметка и фискалната политика на правителството

18:15 | 05.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Понижиха кредитния рейтинг на Румъния
Кредитният рейтинг на Румъния беше понижен за втори път от началото на годината от агенцията Standard & Poor's. Стъпката е предприета заради увеличаващия се дефицит по текущата сметка и плановете на правителството за разходите в публичния сектор.

Рейтингът на Румъния е понижен от „стабилен“ на „негативен“, става ясно от съобщение на S&P. Предходната корекция беше направена през април, когато заради политически спорове управляващата коалиция в страната се разцепи и загуби мнозинството си в румънския парламент.

Оценката отразява ограничените действия от страна на правителството по отношение на нарастващия дисбаланс в текущата сметка, казват от S&P. Фискалната политика и политиката за доходите е експанзионистична, а през следващите месеци се очаква разходите да се увеличат допълнително заради предстоящите избори.

Дефицитът по текущата сметка на северните ни съседи за първите осем месеца на годината се е увеличил до 10,23 млрд. евро, като за съпоставимия период на 2006 е бил почти наполовина по-малък – 5,47 млрд. евро. Увеличението се дължи главно на нарастването на вноса в резултат на членството на страната в ЕС.

Според мнението на рейтинговата агенция ако Румъния продължи с процикличната си политика по отношение на доходите и фискалните разходи, в следващите 18-24 месеца икономиката на страната ще отбележи спад. Към момента плановете на правителството са дефицитът да надхвърли 1 на сто от БВП на страната към края на годината.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 21.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още