IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Южна Корея пуска първата си банкнота с образ на жена

Организации за защита на правата на жените обаче не останаха доволни от избора, тъй като затвърждавал сексистките стереотипи

10:10 | 05.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Южна Корея пуска първата си банкнота с образ на жена

Централната банка на Южна Корея за първи път ще пусне банкнота с образ на жена, след като избра за лице на нова банкнота майката на известен учен, съобщи Ройтерс.

Шин Семдан, известна като майка на прословут конфуциански учен, ще краси новата банкнота от 50 хил. вона (38 евро), която ще бъде пусната в обращение в началото на 2009 г.

Организации за защита на правата на жените обаче не останаха доволни от новината с твърдението, че изборът й само подкрепя идеята, че майките трябва да си седят у дома и да посветят живота си на възпитанието на децата си. Над дузина женски организации планират да протестират срещу решението на банката.

Шин е майка на учен от 16 век, известен с псевдонима Йългок. Смята се, че тя е насочила своя син по пътя на славата.

Образът на Йългок е на банкнотата от 5 000 вона. Шин ще се появи на втората по стойност банкнота, тъй като през 2009 г. ще бъде пусната и нова банкнота от 100 хил. вона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още