IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът започна седмицата с понижение

За понижаването на цената повлия новината, че кюрдите са освободили пленените осем турски войници

09:27 | 05.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът започна седмицата с понижение
Цената на петрола започна новата седмица с понижение, след като кюрдските бунтовници освободиха осем турски войници и така вероятността за навлизане на турската армия в Северен Ирак беше намалена.

Освободените войници са се завърнали във военните си части, настанени в Югоизточна Турция, се казва в официално съобщение на властите в Анкара. В резултат на изострянето на кюрдския проблем от 8 октомври насам, когато кюрдските бунтовници убиха 13 турски войници, петролът повиши цената си с 20 на сто, а само през миналата седмица поскъпването е с 4,4 на сто.

Ралито на петрола от 70 долара нагоре беше предизвикано основно от ситуацията в Северен Ирак и понижението в цената на черното злато в резултат на положителните новини от региона е напълно оправдано, смята Дариуш Ковалчук, инвестиционен стратег в CFC Seymour.

Петролът с доставка през декември отстъпи с 1,4 на сто (1,32 долара) до 94,61 долара за барел на електронната платформа на нюйоркската борса, а в Сингапур контрактите се търгуваха по 95,02 долара за барел. В петък беше отбелязан поредният рекорд в цената на петрола при цена на затваряне 95,93 долара за барел.

Брентът, който в петък също отбеляза рекордна цена на затваряне от 92,08 долара за барел, също отстъпи от позициите си. Той се понижи с 88 цента (1,0 на сто) до 91,20 долара за барел на електронната платформа в Лондон. В Сингапур суровината се търгуваше по 91,51 долара за барел.

През настоящата седмица основните фактори, които ще влияят върху цената на петрола, остават слабият долар и данните за запасите на САЩ, които показват спад вече две поредни седмици. Погледите на трейдърите са насочени и към Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), тъй като все още не е ясно дали ще бъде спазено даденото през септември обещание за увеличение на производството на суровината, предава Bloomberg.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 23.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още