IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Увеличават заплатата на Саркози със 140 на сто?

Заплатата на френския президент е по-ниска на министрите от кабинета на Франция, както и от тази на чуждестранните му колеги

14:14 | 30.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Увеличават заплатата на Саркози със 140 на сто?

В документ от Елисейския дворец се препоръчва увеличаването на заплатата на френския президент Никола Саркози от 101 488 на 240 хил. евро годишно, за да бъде съобразена с тази на премиера на страната, както и да бъде поставен френският президент на нивото на чуждите му колеги, пише в изданието си от понеделник вестник Фигаро.

Така брутно на месец Саркози ще получава 20 хил. евро спрямо 8 300 досега, или увеличение от 140%.

Заплатата на президента е по-ниска не само от тази на министрите (13 471 евро месечно) и на държавните секретари (12 795 евро), но и от средната за ръководителите на други европейски страни, аргументират се от Елисейския дворец.

Най-голяма е заплатата сред европейските ръководители на Ангела Меркел – 21 262 евро към 1 юни 2006. Най-ниско платен е президентът на Словакия – 2 684 евро, според класация на L’Express. Най-добре платеният държавен глава в света е Джордж Буш с месечна заплата от 24 167 евро, по данни на La Repubblica.

Искането на Елисейския дворец трябва да бъде одобрено от парламента, а дата за увеличението на президентската заплата не е посочена.

Последният президент на Франция, чиято заплата е била увеличена, е бил генерал Де Гол, според Europe 1. Радиото обаче уточнява, че той е плащал текущите си разходи, сметки, данък жилище и др., докато за наследниците на поста му заплатата се явява джобни пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още