IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индиец задмина Слим и Гейтс по богатство

Мукеш Амбани стана най-богатият човек в света благодарение на безпрецедентния приток на чуждестранни капитали на индийската борса

10:01 | 30.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Мукеш Амбани. Снимка: Forbes
Мукеш Амбани. Снимка: Forbes

Бумът на индийския фондов пазар изстреля най-големия индустриален предприемач в страната – Мукеш Амбани, до първото място в списъка на най-богатите хора на света, съобщи Nasdaq.

Така той надмина по богатство Бил Гейтс, мексиканския бизнесмен Карлос Слим и милиардера инвеститор Уорън Бъфет. В годишната класация на списание Forbes на най-богатите хора Амбани се нареждаше на 14-о място със състояние от 20,1 млрд. долара.

Благодарение на безпрецедентното вливане на чуждестранни капитали от страна на щатски и европейски инвеститори бенчмаркът Mumbai Sensex надмина 20 хил. пункта за първи път в историята си в понеделник, като за последните две години е увеличил стойността си почти двойно. Индексът Sensex нарасна с около 39%, след като Индия се превърна в третият по големина развиващ се пазар след Китай и Русия, надхвърляйки 1 трлн. долара през май.

След силното поскъпване в понеделник на акциите на три групи компании на Мукеш Амбани - Reliance Petroleum, Reliance Industrial Infrastructure Ltd и Reliance Industries, нетното състояние на бизнесмена, който е техен председател и управляващ директор, нарасна до 63,2 млрд. долара.

Според Press Trust of India състоянието на Гейтс и Слим възлизат на около 62,29 млрд. долара всяко, като Слим води от двамата с малка преднина.

Бъфет, който преди това беше третият по богатство в света, също отива с една позиция по назад със състояние от близо 56 млрд. долара.

Миналия месец 50-годишният Амбани задмина стоманодобивния магнат Лакшми Митал, превръщайки се в най-богатия индиец в света. Сега Митал остава на пета позиция със състояние от 50,9 млрд. долара.

Reliance Industries, основана от бащата на Амбани, има годишни приходи от 27 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още