IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Danone продаде подразделението си за бисквити на Kraft Foods

Kraft Foods има ангажимент да не затваря производствата във Франция, в които са заети 3 хил. души, до минимум три години след сключването на сделката

09:50 | 30.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Danone продаде подразделението си за бисквити на Kraft Foods

Френската компания Danone обяви, че е продала подразделението си за бисквити и зърнени продукти на американската група Kraft Foods за 5,3 млрд. евро, предаде АФП.

Управителният съвет на най-големия световен производител на пресни млечни продукти e „решил да одобри окончателно операцията“, която е следствие от предварително сключеното споразумение, увенчало поредица от преговори между двете групи.

Продажбата ще бъде осъществена, след като бъдат изпълнени някои необходими условия, а именно – получаването на разрешение от антимонополните органи, се уточнява в съобщението на Danone.

На 19 септември Европейската комисия (ЕК) продължи до 9 ноември крайния срок, в който да се произнесе по случая. Първоначално Брюксел си бе дал срок до 24 октомври за решението дали да даде зелена светлина за подготвяната сделка, или да назначи по-задълбочен изследване за последиците от закупуването.

Удължаването бе направено заради предложени от компаниите условия в договора, с които биха могли да избегнат проблеми с конкуренцията. Според Danone двете групи активно съдействат на ЕК с цел да приключат сделката до края на годината.

По-конкретно предмет на закупуване е бизнесът на Danone в съответния сегмент в около 20 страни по света, генериращ консолидиран оборот от близо 2 млрд. евро на година. Закупуването не се отнася до дела на френската компания в производителите на бисквити в Латинска Америка (Bagley) и Индия (Britannia).

За подразделението на Danone за производство на бисквити през миналата година са работели около 15 хил. души по света, а основните марки в този сегмент са LU, Petit Déjeuner, Cracotte, Ourson, Mikado, Pepito и Tuc.

Според подписания договор Kraft Foods има ангажимент да не затваря производствата във Франция, в които са заети 3 хил. души, до минимум три години след сключването на сделката.

Седмица, след като през юли Danone първоначално обяви намерението си да се раздели с бисквитения си бизнес, компанията закупи за 12,3 млрд. евро най-големия европейски производител на бебешки храни – холандската група Numico – с цел да завземе лидерски позиции в „полезните за здравето продукти“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още