IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Противоречива седмица за Wall Street

16:20 | 29.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Противоречива седмица за Wall Street
Американските индекси отбелязаха дългоочаквано покачване в понеделник и вторник след негативната предходна седмица. При липса на данни от икономическия календар през двата дни инвеститорското внимание изцяло бе насочено към отчетите на компаниите. Тримесечните резултати на технологичния гигант Apple Inc помогнаха на индексите да изплуват. Възходът беше ограничен заради лоши новини около големите търговци на дребно Wal-Mart Stores Inc и Target Corp.. Добри резултати също отбелязаха и American Express Co, DuPont и AT&T Inc.

Двудневният възход на щатските индекси бе прекъснат в сряда заради лошия отчет от страна на Merrill Lynch & Co, след като компанията оповести загуба от 2,82 долара на акция при прогнозирана загуба от 0,45 долара, и незадоволителния резултат на Amazon.com Inc. Слаби данни от икономическия календар също подпомогнаха негативните настроения, след като продажбите на съществуващи домове за септември са намалели до 5,04 млн. при очаквания от 5,25 млн. Всичко това доведе до нови притеснения за влиянието на ипотечната криза върху по-широка част от икономиката на страната. От друга страна цената на петрола отново се покачи през седмицата до нови рекордни стойности, след като запасите на суровината спаднаха рязко до 316,6 млн. барела при прогноза за увеличение.
 
Технологичният сектор претърпя загуби заради лошото представяне на производителите на чипове Broadcom Corp, Altera Corp и Intel Corp.

В четвъртък американският пазар бе разклатен от противоречиви икономически новини. Въпреки добрия тримесечен отчет на Motorola Inc инвеститорският оптимизъм бе попарен от данни за спад на поръчките на стоки с дълготрайна употреба с 1,7% при очаквано покачване от 1,5%. Молбите за помощи за безработни отчетоха намаление от предходната седмица с 6 хил. до ниво 331 хил., но не оправдаха прогнозите. Увеличението на продажбата на нови домове с 4,8% до 770 хил. помогна на индексите да се възстановят частично, но не след дълго те отново потънаха в отрицателна територия.

Освен Motorola Inc добър отчет представи и EMC Corp с ръст на приходите от 77% за третото тримесечие. Незадоволителни печалби оповестиха Comcast Corp, AIG Inc и производителят на софтуер Symantec Corp.

Индексите започнаха да се възстановяват в последната сесия на седмицата благодарение на поскъпването на акциите на Microsoft Corp след учудващо добрия отчет и на Countrywide заради добрите прогнози за четвъртото тримесечие, въпреки че най-големият ипотечен заемодател в САЩ оповести по-голяма загуба от очакваното. В петък Мичиганският индекс на потребителското доверие спадна до 80,9 при консенсус 82,0.

Технически анализ

Dow Jones

През цялата седмица Dow тества ключовата съпротива при 13 686, като в петък нивото беше пробито успешно. При продължение на възходящото движение следващи съпротиви са 14 013, максимумът 14 194 и психологическото ниво 14 300. В посока надолу подкрепа се явява пробитото ниво на съпротива при 13 686, следвано от нивата около 13 500 и 13 265.
 

Подкрепа

13 686

13 500

13 265

Съпротива

14 013

14 194

14 300


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още