IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британските шефове „нямат срам“ - взимат по 3 млн. паунда годишно

Средните доходи на големите шефове на Острова са се удвоили за последните пет години

14:15 | 29.10.07 г.
Британските шефове „нямат срам“ - взимат по 3 млн. паунда годишно

Доходите на шефовете на големите компании във Великобритания са се удвоили за последните пет години до рекордната средна стойност от над 3 млн. паунда годишно, сочи проучване на Income Data Services, цитирано от BBC.

Общото заплащане на директорите на 100-те най-големи компании е нараснало рязко заради постоянно повишаващите се поощрителни плащания, се казва в проучването.

За същия период средното годишно заплащане на работници на пълен работен ден се е увеличило с 5 хил. паунда до малко над 30 хил. паунда, сочат резултатите.

От британския конгрес на профсъюзите (TUC) заявиха, че „шефовете очевидно нямат срам“, защото постоянно си увеличават възнагражденията с далеч по-бързи темпове, отколкото могат да го направят за служителите си, като същевременно изнасят лекции за нуждата от по-ниски данъци.

Някак си трудно може да се повярва, че сега шефовете работят два пъти повече, отколкото преди пет години“, се казва в съобщение на сайта на профсъюзите.

Според проучването на IDS средната заплата на главен изпълнителен директор на компания, която влиза в индекса FTSE 100, е 737 000 паунда, но общо припечеленото е средно 3,17 млн. паунда, като се добавят бонусите и опциите върху акции.

Скорошно проучване на същата компания сочи, че над половината от анкетираните в него експерти смятат, че шефовете получават твърде много, а две трети вярват, че разликите между възнагражденията са твърде големи.

Парите, спечелени от шефовете на компаниите от FTSE 250, са се увеличили с 90% от 2001-2002 г. до средно 1,4 млн. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 03.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още