IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия замразява цените на основни хранителни стоки

Financial Times определя хода като „ценови контрол в съветски стил“ и като опит за запазване на популярността на Путин преди изборите през декември

15:01 | 24.10.07 г.
Русия замразява цените на основни хранителни стоки
Очаква се днес правителството на Русия и най-големите търговци и производители на хранителни стоки в страната да подпишат споразумение, с което цените на основни продукти се замразяват до края на годината на нивата им от 15 октомври. Това се отнася за определени типове хляб, сирене, мляко, яйца и олио.

Нарастващите цени на селскостопанска продукция в страната се превръщат все повече в политическа тема. От Financial Times определят хода като „ценови контрол в съветски стил“ и като опит за запазване на популярността на администрацията на президента Путин преди парламентарните избори през декември.

Големите търговски вериги за хранителни стоки ще ограничат надценката, която слагат на посочените продукти, до 10%.

Китай също реши да въведе контрол върху цените на хранителни продукти, Египет, Йордания, Бангладеш и Мароко увеличават субсидиите или намаляват тарифите за внос с цел да намалят вътрешните цени. По-богатите държави също не са застраховани – миналия месец италиански потребителски групи организираха бойкот заради цените на пастата.

Според руското министерство на земеделието включването в споразумението за определяне на цените на основните храни е доброволно. Източници от индустрията, пожелали анонимност, обаче твърдят, че върху тях е бил оказан сериозен натиск, за да замразят цените на определени продукти, пише изданието.

През септември цените на хранителните продукти в Русия нараснаха рязко, като олиото поскъпна с 13,5%, маслото – с 9,4%, а млякото – със 7,2% заради глобалния ръст на цените на селскостопанската продукция.

Предвид голямата част от населението с ниски доходи и пенсии, това поскъпване е сред малкото фактори, които биха могли да разклатят позициите на Владимир Путин, който към момента се радва на над 80% одобрение, коментира FT.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още