IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Италианските макарони попаднаха под антимонополно разследване

През м. септември, по данни на националния статистически институт на Италия, цените на макароните са поскъпнали с 4,5%.

18:23 | 23.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Италианските макарони попаднаха под антимонополно разследване

Властите на Италия заподозряха производителите и дистрибуторите на макарони в ценови сговор и фиксиране на цените, съобщи AFP. В тази връзка от днес започва проверка, която ще приключи в края на ноември следващата година. В извършването на проверката освен антимонополната служба на Италия, ще се включи и данъчната полиция.

Антимонополните органи на страната възнамеряват да разследват доколко заявленията на организациите UNIPI (профсъюз на производителите на макарони) и UnionAlimentare през м. септември, че цените на макароните трябва да бъдат повишени с 20% заради поскъпването на съставките им, са повлияли на реалното поскъпване на изделията.

Към антимонополистите се е обърнал съюзът на потребителите, по чиито данни профсъюзът на производителите на макарони, контролиращ 85% от този пазар, през юли е обсъждал в Рим повишението на цените. На 13 септември група потребители дори проведоха „макаронена стачка”, призовавайки съгражданите си да се откажат от покупката и консумацията на продукта.

През септември, по данни на националния статистически институт на Италия, цените на макароните са поскъпнали с 4,5%. В същото време през юли и август някои други хранителни продукти в страната са поскъпнали с над 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още