IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС ще привлича квалифицирани имигранти със „синя карта“

Картата ще позволява на хора с подходяща квалификация и на техните семейства да живеят и работят в ЕС, проектът обаче среща критики

13:54 | 23.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС ще привлича квалифицирани имигранти със „синя карта“

Очаква се Европейската комисия да представи днес проекта си за т.нар. синя карта за квалифицирани имигранти, базирана на щатската зелена карта, съобщи ВВС. 

Картата ще позволява на хора с подходяща квалификация и на техните семейства да живеят, работят и пътуват в ЕС. От Еврозъюза смятат, че ще имат нужда от 20 млн. квалифицирани имигранти през следващите 20 години, усеща се голям недостиг на инженерни и компютърни специалисти.

Друга цел на предложението е привличането на най-добрите „мозъци“ към Европа вместо към САЩ.

Според кореспондента на BBC в Брюксел Марк Мардъл планът е противоречив и някои страни ще му се противопоставят. Критиците се опасяват, че опитът на Европа да привлече най-добрите специалисти и да пресее останалите само ще усили изтичането на мозъци от по-бедните страни.

За да кандидатстват за новата карта, желаещите да имигрират ще трябва да представят призната диплома, да имат поне три години професионален опит и оферта за работа, която не може да бъде изпълнявана от гражданин на ЕС.

За да поддържаме и подобрим икономическия ръст на ЕС, за Европа е важно да привлича висококвалифицирани кадри“, се казва в изявление на Европейската комисия. За да стане това, ЕС трябва да има единна позиция, се казва още в документа.

Планът трябва да бъде одобрен от всички страни членки на ЕС, за да влезе в сила. Някои политици в Холандия и Германия обаче са неблагоприятно настроени към проекта, а австрийското правителство го определи като твърде голяма централизация.

В цяла Европа се усеща политическо напрежение, тъй като, от една страна, избирателите се безпокоят относно имиграцията, а от друга, бизнесът смята, че няма да може да функционира без уменията на квалифицираните имигранти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още