IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономисти: БВП на Китай с 11,5% ръст за 2007, инфлацията ще е 4,3%

Ръстът вероятно ще се забави от второто полугодие на 2008 заради забавяне при индустриалното производство и износа

12:47 | 23.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Икономисти: БВП на Китай с 11,5% ръст за 2007, инфлацията ще е 4,3%

Китайската икономика ще нарасне с 11,5 на сто, а нивото на инфлация ще достигне 4,3 на сто тази година, смята Уан Сяогуан, икономист към Националната комисия за развитие и реформи, съобщи Bloomberg.

Ръстът на четвъртата по големина световна икономика вероятно ще се забави от второто полугодие на следващата година заради забавяне при индустриалното производство и износа, коментира Уан. Според него БВП ще нарасне с 11 на сто през 2008, а инфлацията ще бъде на ниво от 3,5 на сто.

Уан очаква търговският излишък на страната да достигне 257 млрд. долара тази година в резултат на ръста на износа с 24 на сто, което ще е с 4 процентни пункта над увеличението на вноса.

Излишъкът може да нарасне с 20 на сто до 308 млрд. долара през 2008 г., въпреки че темпото на растеж вероятно ще се забави от намаляващото търсене от страна на САЩ и от действията на китайското правителство за свиване на излишъка, се казва още в доклада на икономиста.

Китай се опитва да забави икономическия си растеж, да намали търговския излишък и да контролира инфлацията, за да предпази икономиката от прегряване. През второто тримесечие БВП на страната нарасна с 11,9 на сто, което е най-бързото темпо на растеж от близо десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още