IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Черна гора очаква 26% ръст на туристите

Очакваните годишни приходи в сектора възлизат на 450 млн. евро

11:16 | 23.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Черна гора очаква 26% ръст на туристите
В края на тази година броят на туристите, посетили Черна гора, ще достигне 1,2 млн. души, което би било ръст от 26% спрямо 2006, съобщава черногорската информационна агенция MINA, позовавайки се на данни от Министерство на туризма и околната среда в страната.

Очакваните годишни приходи в сектора възлизат на 450 млн. евро.

През първите девет месеца на 2007 г. Черна гора е посетена от около 1,07 млн. туристи, което е с 19% повече спрямо същия период на миналата година. Събраните приходи са нараснали с близо 40% до 420 млн. евро.

Делът на туристите от Сърбия е 38 на сто, на тези от ЕС – 21%, от страните от бивша Югославия – 23%, от Русия и страните от бившия Съветски съюз – 11%.

Според туристическото министерство изминалият летен сезон се е характеризирал с трудности с водоснабдяването, задръстванията по улиците, претъпканите плажове и мръсотията. В същото време оплакванията на туристите са били свързани най-вече със силната музика (28%). Тези, които са се оплаквали от недоброто управление на отпадъците са 21% от всички недоволни туристи, строителните работи и пълните плажове са събудили недоволството на 9%, а трафикът – на 8%.

От министерството посочват, че установяването на най-големите проблеми ще им помогне да се подготвят по-добре за следващия сезон, когато отново се очаква двуцифрен ръст на туристите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още