IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Само един от петима служители в големи компании взима работата си присърце

Едва 21% от заетите в международни компании се стремят да направят повече от това, което се изисква от тях, за да помогнат на работодателя си да успее

09:39 | 23.10.07 г.
Само един от петима служители в големи компании взима работата си присърце

Само един от всеки петима служители в големите международни корпорации се посвещава на работата си и за това може би са виновни топ мениджърите, сочи проучване на Towers Perrin, цитирано от Ройтерс.

Едва 21% от служителите се чувстват ангажирани с работата си, докато 38 на сто са лишени от илюзии или не се ангажират, сочи проучването, проведено сред 90 хил. работници в 18 страни.

То дефинира „посвещаване“ като желанието да направиш повече от изискваното, за да помогнеш на работодателя си да успее, което се измерва чрез отговори на въпроси за това какво отношение даден служител има към работата си, както и неговото поведение.

Най-много се посвещават на работата си мексиканците, следвани от бразилците и индийците, на четвърто място са американците. Най-малко се ангажират японците, следвани от жителите на Хонконг и Южна Корея.

Според проучването посвещаването на работата се определя в най-голяма степен от висшите мениджъри и не толкова от възпитанието и образованието на служителя или от отношенията му с прекия ръководител.

Най-мощният инструмент за обвързване с работата е самата организация. Мнението на хората за компанията се определя повече от това какво казват и правят топ мениджърите на компанията отколкото от мненията на преките шефове“, коментира анализаторите.

Чрез сравняване на финансовите показатели на 40 компании, чиито служители са били анкетирани, проучването показва, че компаниите с най-много отдадени служители се справят по-успешно от тези, в които работниците не вземат работата си толкова присърце.

Въпреки високата степен неангажираност много служители твърдят, че са щастливи на работното си място, като 86% заявяват, че харесват или обичат работата си, а 84% казват, че обичат професионалните предизвикателства.

Проучването е проведено през май и юни тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още