IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поискаха 9 години затвор за Березовски за присвояване на над 8 млн. долара

Делото „Аерофлот” е свързано с операции с валутни приходи на авиокомпанията, извършвани чрез швейцарските компании Forus и Andava

18:02 | 22.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Поискаха 9 години затвор за Березовски за присвояване на над 8 млн. долара

Прокуратурата поиска 9 години лишаване от свобода за руския бизнесмен Борис Березовски по обвинението за присвояване на около 215 млн. рубли (над 8 млн. долара) от авиокомпанията Аерофлот, съобщи Итар-Тасс. Обвинението в присвояване беше предявено на Березовски на 13 април.  

Искането е за лишаване от свобода при общ режим. По мнението на държавното обвинение вината на подсъдимия е напълно доказана в хода на съдебното следствие, за което свидетелстват материалите по углавното дело, писмените доказателства и показанията на свидетели. 

Според представените в хода на делото в началото на септември материали делото „Аерофлот” е свързано с операции с валутни приходи на авиокомпанията, извършвани чрез швейцарските компании Forus и Andava. Березовски е обвинен в „присвояване на парични средства посредством мошеничество” и „легализация на присвоените парични средства”. Наказанието при такива обвинения по Наказателния кодекс на Руската федерация е лишаване от свобода за срок до 10 години.

В Русия на Березовски са предявени 11 обвинения, 5 от които по углавни дела. Между основните обвинения е и това за присвояване на 13 млн. долара от банка СБС "Агро". Предприемачът от години се намира във Великобритания, където е получил статус на политически бежанец. Руските власти многократно са отправяли искания за екстрадирането му, но досега на са получили положителен отговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още