IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спад на основните индекси в САЩ през изминалата седмица

16:16 | 22.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Спад на основните индекси в САЩ през изминалата седмица
През изминалата седмица акциите в САЩ паднаха рязко, след като високите цени на енергийните суровини поставиха фондовия пазар под напрежение. От друга страна банковият сектор притесни инвеститорите, след като най-големите щатски банки Citigroup Inc. и Bank of America Corp. оповестиха, че финансовите им резултати за третото тримесечие са спаднали заради претърпени загуби на ипотечния пазар.

Допълнително притеснение за инвеститорите дойде и от факта, че Citigroup Inc. заедно с JPMorgan Chase & Co. и Bank of America Corp. възнамеряват да създадат фонд на стойност 100 млрд. долара, който ще помогне за овладяване на кризата в ипотечното кредитиране.

Междувременно ключови отчети не успяха да убедят инвеститорите в това, че моментните цени на пазара са справедливи. Икономическите данни в САЩ също разочароваха инвеститорите. Само нюйоркският регионален индекс отчете значителен ръст. В понеделник New York Empire State, публикуван от Федералната банка в Ню Йорк, излезе по-добре от очакваното за октомври, като нарасна до 28,75 от 14,70 през септември.

Във вторник индексът на Националната асоциация на строителите на домове също регистрира спад, като запазва негативния си тренд за осми пореден месец и е на най-ниското си ниво от 1985 година насам.

В сряда Министерството на труда оповести, че потребителските цени продължават да растат с 0,3% през септември на база на по-високите цени на храната и енергийните ресурси. Основната инфлация, която изключва волатилните храни и енергийни продукти, запази за четвърти пореден месец ръста си от 0,2%. Американското правителство също отчете, че разрешителните за строеж на нови жилища са намалели с 10,2%, като това понижение се оказа по-голямо от очакваното, което за пореден път потвърди сериозните проблеми на пазара на домове.

Министерството на труда на САЩ оповести, че броят на първоначалните молби за помощи за безработни е нараснал с 28 хил. до 337 хил. през изминалата седмица. Междувременно Филаделфийският Федерален резерв оповести, че производственият индекс, който следи бизнес климата в тази област, е намалял повече от очакваното. Отчетът показа забавяне на растежа в регионалната икономика и инфлационен натиск.

В тези разочароващи икономически новини инвеститорите съзряха позитивни знаци и в следобедните часове на сесията в четвъртък пазарът възстанови загубите си от деня. Според анализаторите слабите икономически новини биха могли да мотивират ФЕД да намали лихвения процент на срещата си в края на октомври.

През седмицата голяма част от напрежението на пазара дойде и от рекордно високите цени на петрола, който мина над границата от 90 долара за барел за първи път в историята, след като турското правителство разреши военна интервенция в западната част на Ирак с цел борба с кюрдските бунтовници.

В петък на пазара се наблюдаваше и силно психологическо напрежение, когато Dow Jones регистрира най-големия си спад от изминалата седмица, след като инвеститорите оприличиха деня с този преди 20 години. На 19 октомври 1987 година, известен като Черния понеделник, Dow се срина с 23%.
 
Акциите на Citigroup паднаха, след като банката повиши загубата си от ипотечния пазар и оповести с 2,24 млрд. долара повече от изчисленията преди седмица.

Wells Fargo & Co. също паднаха, след като банката оповести, че печалбата й за третото тримесечие е нараснала по-малко от очакванията на анализаторите.

Coca-Cola Co., най-големият производител на безалкохолни напитки в света, оповести, че печалбата й за третото тримесечие е нараснала с 13% на база на значителен ръст на продажбите.
 
Увеличаващите се продажби на микропроцесори пък помогнаха на Intel Corp. да регистрира 43% повишение на печалбата си за третото тримесечие.

Bank of America оповести също, че е удвоила загубите си от раздадени заеми. Това коства на компанията намаляване на печалбата до 82 цента на акция за третото тримесечие при 1,18 долара година по-рано. Това се оказа значително разминаване от очакваните от анализаторите 1,06 долара на акция.

Google нарасна до нови рекордни нива, след като оповести ръст в печалбата си от 46%.

Технически анализ

Dow Jones

Dow, регистрира спад от над 550 пункта през изминалата седмица, като проби три от краткосрочните си подкрепи и спря около нивото 13 500. Сантиментът премина в негативен, като следващата цел е нивото 13 350, което се явява 50% фибо корекция на движението 12 517 – 14 194. След значителния спад през изминалата седмица през следващата седмица можем да станем свидетели на опит за частично възстановяване на регистрираните загуби. В посока нагоре съпротиви могат да се наблюдават около нивата 13 670, следвана от 13 800 и 14 015.
 
 
 

Подкрепа

13 350

13 250

13 050

Съпротива

13 670

13 800

14 015


 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още