IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Полша увеличава лихвите, ако инфлацията се ускори

Заплатите и потреблението в страната се увеличават благодарение на икономическия растеж

15:00 | 22.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Полша увеличава лихвите, ако инфлацията се ускори

Полската централна банка ще увеличи лихвите, ако основната инфлация се ускори, съобщи Bloomberg, цитирайки представителя на централната банка Дариуш Филар.

Това ще ни принуди да затегнем контрола върху инфлацията, за да я задържим на ниско ниво“, коментира в интервю Филар. „Ако инфлацията надхвърли 1,6 на сто, това ще бъде ясен сигнал за значима промяна в тренда й“.

Според Филар основната инфлация през септември в 1,3 на сто. На годишна база ръстът на потребителските цени се ускори през месеца до 2,3 на сто при поставена от централната банка цел от 2,5 на сто.

Тази година банката увеличи цените на заемите три пъти заради опасенията, че бързо растящите заплати и потребителско търсене може да застрашат поставената цел.

Инвеститорите очакват банката да увеличи основната лихва с четвърт процентен пункт до 5 на сто до края на годината.

Цените на храната подкрепят инфлацията, „което не е изненадващо предвид подобната ситуация в Унгария и България“, коментира Филар. „Въпросът е дали става дума само за шок, свързан с предлагането, който ще отмине, или за последствие от растящото търсене на храна в световен мащаб“, добавя той.

Освен това икономическият ръст насърчава наемането на работна ръка и повишаването на заплатите, а това увеличава опасенията, че нарасналите разходи за труд и потребителското търсене ще накарат производителите да увеличат цените.

Филар подчертава, че централната банка ще продължи да се концентрира върху основната инфлация, която според него е много по-важен индикатор при анализиране на дългосрочните тенденции в икономиката.

Докладът за основната инфлация през септември ще излезе днес. Очаква се тя да е на ниво от 1,3 на сто на годишна база и от 0,2 на сто на месечна, според средната оценка на 18 икономисти, анкетирани от Bloomberg в периода 8-19 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още