IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Добивът на петрол вече е достигнал върха си, намалява наполовина до 2030

Световното производство на петрол в момента е около 81 млн. барела дневно, а от EWG очакват то да се понижи до 39 млн. до 2030

10:43 | 22.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Добивът на петрол вече е достигнал върха си, намалява наполовина до 2030
Производството на петрол в световен мащаб е достигнало своя връх и ще намалее наполовина до 2030 г., което пък ще доведе до войни и социално напрежение, се казва в доклад на немската компания Energy Watch Group, цитиран от вестник Guardian.

Производството на суровината е достигнало връхната си точка през 2006 г. - много по-рано, отколкото очакваха повечето експерти, се казва в анализа, който прогнозира добивът да се понижава със 7 на сто годишно.

Твърденията на доклада са в контраст с прогнозите на Международната агенция по енергията, според които към момента няма сериозни причини за опасения относно доставките на петрол.

Изследването на EWG се базира повече на актуална информация за производството на петрол, отколкото на оценки на резервите. Официално секторът оценява глобалните резерви на около 1,255 гигабарела, което се равнява на доставки за 42 години при сегашното ниво на търсене. Според доклада на немската компания обаче реалното количество е едва около две трети от това.

Световното производство на петрол в момента е около 81 млн. барела дневно, а от EWG очакват то да се понижи до 39 млн. до 2030 г. От немската компания прогнозират и значителен спад на добива на газ, въглища и уран, тъй като тези източници на енергия са изчерпани.

Производството на петрол на Великобритания достигна върха си през 1999 г. и вече е намаляло наполовина до около 1,6 млн. барела дневно.
Докладът идва, след като в петък петролът достигна рекордната цена от 90,07 долара за барел.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още