IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Иран и Венецуела създават обща нефтена компания за 1 млрд. долара

Учредителите заявяват, че намеренията им са VENIROGC да стане компания като Chevron, Shell или Eni,

17:39 | 18.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Иран и Венецуела създават обща нефтена компания за 1 млрд. долара

Властите на Иран и Венецуела са решили да създадат съвместно нефтено предприятие с уставен капитал не по-малко от 1 млрд. долара, съобщава Bloomberg. Компанията ще се занимава с проекти, от които заради неблагоприятния делови климат, са се отказали крупните западноевропейски нефтени компании. 

Новата нефтена компания ще се нарича Venezuelan-Iranian Oil & Gas Co, или VENIROGC, и ще бъде регистрирана официално към края на годината, като нейната щаб-квартира ще бъде разположена в европейска страна. Държавните Petroleos de Venezuela SA (PDVSA) и Petropars ще притежават капитала й на паритетна основа. 

Учредителите заявяват, че намеренията им са VENIROGC да стане компания като Chevron, Shell или Eni, като при това работи основно извън пределите на Иран и Венецуела.  

Иранската Petropars вече работи с PDVSA по два проекта – търсене на нефт в Оринокския пояс и на газ във Венецуелския залив. Общо Иран и Венецуела съвместно контролират 9% от световните доставки на нефт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още