IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Срив от 9 на сто на борсата в Индия, прекъсват търговията за час

Водещият индекс в страната се срина в резултат на обявените от правителството мерки за подобряване на прозрачността при търговията с ценни книжа

11:30 | 17.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Срив от 9 на сто на борсата в Индия, прекъсват търговията за час
Борсата в Бомбай се срина в резултат на мерките, които правителството на Индия иска да приеме срещу анонимните сделки за придобиване на книжа вследствие на търговията с деривативни инструменти от типа „participatory notes“. Този инструмент на практика играе ролята на заместител на акциите, като при покупката или продажбата му страните по сделката могат да останат неизвестни.

Предвидените регулации доведоха до спад на индекса с 9,2 на сто, което принуди ръководството на Бомбайската борса да преустанови търговията за един час. Промените в условията на търговия са продиктувани от силния ръст на борсата от началото на годината, в резултат на която индексът Sensex се е повишил с 38 на сто.

Според министъра на финансите на Индия Паланиапан Шидамбарам новите правила имат за цел да въздействат на паричните потоци, чийто размер е предизвикал „прекалено рязко покачване“, предава Bloomberg. Като следствие от ръста на борсата индийската рупия е поскъпнала спрямо основните валути.

От началото на годината рупията е поскъпнала с 12,5 на сто спрямо долара, което е принудило централната банка на страната да прибегне до изкупуване на над 39 млрд. долара за периода януари – август с цел подкрепа на индийските износители, чиито печалби намаляват в резултат на поскъпващата валута.

Водещият индекс на борсата в Бомбай, в който са включени 30 компании, падна до 17 307,90 пункта. Книжата на най-големия кредитор в страната ICICI Bank отстъпиха с 12,5 на сто, а най-голямата компания на борсата - Reliance Industries, загуби 14 на сто.

Резкият спад принуди ръководителите на борсата да прекратят търговията за един час, като след паузата индексът възстанови голяма част от загубеното и достигна ниво от 18 236,61 пункта.

Валутата на страната пък се срина до двумесечно дъно спрямо долара, като отстъпи с 1,6 на сто до 39,97 рупии за долар. Миналия четвъртък рупията отбеляза рекорд за последните десет години, когато един долар се разменяше за 39,27 рупии.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още