IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът премина над 88 долара за барел

По време на сесията в САЩ и Азия петролът регистрира нови исторически максимуми, трейдърите следят внимателно ситуацията в Северен Ирак и очакват данните за американските петролни запаси

09:31 | 17.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът премина над 88 долара за барел
Цената на петрола отбеляза поредния си рекорд, преминавайки границата от 88 долара за барел. Основната причина за поскъпването отново са напрежението в Северен Ирак и очакванията за навлизане на турски военни части в населените с кюрди територии. Друга причина за поскъпването на суровината е третото поредно повишение на йената спрямо долара.

За последните шест сесии черното злато е поскъпнало с 11 на сто заради очакванията от военна инвазия на Турция в Северен Ирак. Напрежението между двете страни ескалира на 7 октомври, когато членове на Кюрдската работническа партия нападнаха и убиха 13 турски граничари, предава Ройтерс.

В САЩ вчера контрактите с доставка през ноември поскъпнаха с 1,48 долара (1,7 на сто) до 87,61 долара за барел, като в рамките на сесията имаше сключени сделки дори на цена 88,20 долара. По време на азиатската сесия петролът отстъпи леко до 87,55 долара за барел в Сингапур.

Фючърсите за сорта Брент с доставка през ноември, срокът за сключването на които изтече вчера, поскъпнаха по време на борсовата сесия с 1,41 долара (1,7 на сто) и търговията с тях приключи на рекордното ниво от 84,16 долара за барел. Декемврийските контракти поскъпнаха до 83,55 долара в Лондон, а на борсата в Сингапур тази нощ се търгуваха на 83,33 долара.

Върху цената на петрола днес се очаква да повлияят данните за петролните запаси на САЩ. Очакванията на специалистите са за увеличаване на тяхното количество в резултат на преминаването на рафинериите в зимен режим на работа. От значение за цената ще бъде и курсът на йената, който в последните дни се повиши спрямо американската валута заради спада на фондовите борси, който предизвика намаляване на carry trade търговията.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още