IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатско трио взе Нобеловата награда за икономика

Леонид Хървиц, Ерик Маскин и Роджър Майерсън са лауреатите на наградата за 2007 г.

16:27 | 15.10.07 г.
Щатско трио взе Нобеловата награда за икономика
Нобеловата награда за икономика за 2007 г. беше присъдена на американците Леонид Хървиц, Ерик Маскин и Роджър Майерсън за създаването на теория, която помага да се обяснят ситуации, при които пазарите работят успешно и такива, при които не работят, съобщи АФП.

Според журито тримата са заслужили наградата заради работата си по теорията, която цели да осигури най-ефикасната употреба на ресурсите с цел постигане на желан край. Теорията, създадена от Хървиц и доразвита от Маскин и Майерсън, „помага на икономистите при разпознаването на ефикасни търговски механизми и регулационни схеми“, казват от журито.

Теорията например помага да се идентифицират механизмите, които ще постигнат най-голяма печалба от търговия, да се увеличи възможно най-много очакваната печалба за продавача или да се предостави застрахователна схема, която осигурява най-добро покритие, без да се дава възможност за злоупотреба.

Професор Хървиц е роден в Москва и е преподавал икономика в Университета в Минесота. Маскин е професор по социология в Университета Принстън, а Майерсън е професор по икономика в Чикагския университет.

Миналата година носител на наградата за икономика стана американецът Едмънд Фелпс заради своите анализи за връзката между краткосрочните и дългосрочните ефекти от макроикономическата политика.

Тази година лауреатите ще получат златни медали, дипломи и 10 млн. шведски крони (1,08 млн. евро), които ще разделят помежду си.

Наградата за икономика е единствената, която не се споменава в първоначалното завещание на Алфред Нобел, а е създадена от Шведската централна банка по повод тристагодишнината й през 1968 г. Връчва се от 1969 г. и се финансира от банката.

Тази година наградата за икономика е последната връчена след наградите за медицина, физика, химия, литература и мир.

В петък лауреат на наградата за мир стана бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор заедно с отдела на ООН по въпросите на климата. Наградата за литература отиде при британската писателка Дорис Лесинг, тази за физика – при германеца Петер Грюнберг и французина Албер Фер. Германецът Герхард Ертл е носител на наградата за химия, а американците Марио Капечи и Оливър Смитис и британецът Мартин Еванс са отличени за постиженията са в сферата на медицината.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още