IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ подготвя създаването на фонд за преодоляване на кризи

Финансовите институции обаче не могат да се споразумеят за дела на вноските си

14:31 | 15.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ подготвя създаването на фонд за преодоляване на кризи
Няколко от най-големите банки в света ще заделят сума в размер до 100 млрд. долара за фонд, средствата на който ще бъдат използвани за спешни мерки при бъдещи финансови кризи. Досега няколко банки са заявили готовност да се включат в идеята, която е на финансовото министерство на САЩ, съобщава Sueddeutsche Zeitung.
 
По време на пазените в тайна разговори няколко банки, сред които Citigroup и JP Morgan, са обявили готовността си да отделят между 80 и 100 млрд. долара за създаването на фонд за спешна помощ, благодарение на който да бъдат избегнати проблеми, подобни на разразилата се през последните месеци криза, която тръгна от ипотечния сектор на САЩ.

В съобщението за разговорите се казва, че финансовото министерство на САЩ планира в проекта да се включат също и европейските банки, като идеята към момента е подкрепена от финансовите институции във Великобритания.

Подробности по проекта трябва да бъдат публикувани през настоящата седмица. Според Wall Street Journal и Reuters, които първи разпространиха новината, целта на правителството е със създаването на подобен фонд да възвърне доверието във финансовите пазари след срива, предизвикан от ипотечната криза.

Основната функция на фонда на първо време трябва да бъде изкупуването на високорискови кредити и корпоративни облигации, чиято цена през последните месеци силно се е понижила. Властите в САЩ се опасяват, че нов спад в цените на посочените инструменти може да доведе до спад на кредитирането в световен мащаб, което ще забави растежа.

Според плановете фондът трябва да бъде финансиран със средства на големите международни банки, като именно тук на преден план излизат известни противоречия, свързани с разделението на вноските между отделните банки. Някои от участниците в преговорите смятат, че основната тежест трябва да се поеме от Citigroup, която е и най-силно засегната от кризата.

Фондът за спешна помощ наподобява предприетите през 1998 година мерки от страна на американското правителство. Тогава седем от най-големите банки в страната дадоха средства за закупуване на книжа от хедж фонда Long Term Capital Management, който беше изпаднал в сериозна криза заради спекулации на валутния пазар. Спасителната акция тогава успя да предотврати прехвърлянето на проблемите върху останалите фондове и така е избегната сериозна финансова криза.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още