IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола с нов рекорд

По време на петъчната сесия в САЩ цената за барел премина границата от 84 долара

09:27 | 15.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола с нов рекорд
През първата борсова сесия за седмицата в Азия цените на петрола се задържаха близо до рекордните стойности, регистрирани на борсата в САЩ в петък. Причина за това е напрежението в Северен Ирак, което заплашва производството на продукция на суровината.

В петък на борсата в Ню Йорк петролът с доставка през ноември поскъпна с 61 цента (0,7 на сто) и при приключването на сесията струваше 83,75 долара за барел. По време на търговията беше достигнат абсолютният максимум от началото на търговията с фючърси през 1983 година, като цената се повиши до 84,05 долара за барел. В Сингапур суровината се търгува по цена 83,75 долара за барел.

На Лондонската борса в петък Брентът с доставка през ноември поскъпна с 0,5 на сто до рекордната цена от 80,55 долара за барел в петък. На борсата в Сингапур цената на суровината отстъпва леко до 80,30 долара. Най-активно търгуваните контракти в момента, тези с доставка през декември, струват 79,92 долара за барел, или с 25 цента по-евтино от петък.

Високите стойности са в резултат на дебатите в турския парламент, като се очаква през тази седмица депутатите да разрешат започването на военни действия срещу кюрдите, населяващи северните части на Ирак. Това застрашава световното производство на петрол, тъй като Ирак е третата по добив на черно злато държава в света.

През седмицата се очаква цената на петрола да отстъпи от рекордните стойности заради обявеното миналата седмица от ОПЕК увеличаване на добива на суровината. В подкрепа на по-ниските цени са и синоптичните прогнози, които не предвиждат заплахи за производството в Атлантическия океан, където още не е преминал сезона на ураганите, съобщава Bloomberg.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още