IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЦБ на Китай повиши задължителните минимални резерви на банките за осми път

Банковите институции ще трябва да заделят 13% от депозитите си под формата на резерви при Централната банка при 12,5% преди това

13:26 | 13.10.07 г.
ЦБ на Китай повиши задължителните минимални резерви на банките за осми път
Китай повиши равнището на минималните задължителни резерви на банките за осми пореден път, в поредното си действие, целящо да намали ръста на фондовата борса, недвижимия сектор и инфлацията в страната.
 
Банковите институции ще трябва да заделят 13% от депозитите си под формата на резерви при Централната банка при 12,5% преди това. Нивото на резервите е най-голямото от десетилетие насам.
 
Освен осемте поредни увеличения на минималните задължителни резерви, Китай увеличи пет пъти лихвените равнища в опитите си да “охлади” икономиката в страната, която нарасна с 11% през третото тримесечие на годината.
 
През август потребителските цени в Китай нараснаха с 5,6 на сто на годишна база, което е най-големият ръст от 1996 година.
 
Търговският излишък на страната скочи с 56% през септември до 185,65 млрд. долара за първите девет месеца на годината. Излишъкът е със 177,5 млрд. долара повече от този за цялата минала година.
 
Бенчмаркът на фондовата борса в Китай - CSI 300 Index, регистрира ръст от началото на годината от 181 на сто.
 
Китай успя да устои на натиска от страна на САЩ и Европа за по-голяма флексабилност на юaна, за да може китайската валута да поскъпне с по-бързи темпове от досегашното, което да укроти износа и ръста на вътрешните цени. От юли 2005 г. досега юанът е поскъпнал спрямо долара с едва 10 на до 7,51.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още