IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Програмист в САЩ? Безперспективно!

Аутсорсингът съкращава компютърните специалисти, онлайн медиите - традиционните репортери. Кои са другите застрашени видове?

12:32 | 12.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Програмист в САЩ? Безперспективно!
Здравеопазването, образованието и финансовите услуги – това са сферите, в които е удачно да се помисли за кариера в САЩ през идващите десетилетия, пише списание Forbes.

Кои професии обаче трябва да се избягват? Според прогнози на правителството на страната работните места в промишлеността ще намалеят с над 5% до 2014 г., тъй като производството се изнася в чужбина. Технологиите ще направят излишни и повечето офис позиции, като например тази на чиновниците, които работят с картотеки. Техните редици ще намалеят с 36% до 2014 г. Дигиталните фотоапарати ще съкратят индустрията за ръчна фотографска обработка с около 30%.

Това обаче са явните жертви от преминаването на щатската икономика от производство на стоки към производство на услуги. По-интересен е случаят с професиите, при които е вероятно да се наблюдава по-нисък от средния ръст (който е около 13%), коментира изданието.

Като например компютърните програмисти. Въпреки всички предимства и очаквания ръст на работните места в сектора се очаква броят на програмистите да нарасне с около 2% между 2004 и 2014 г. Причината е аутсорсингът. Американците, които търсят кариера в тази област, трябва да са тясно специализирани, например в киберсигурността, съветва Forbes.

Други застрашени видове са журналистите. Вестниците, където работят повечето репортери в страната, ще съкратят разходите си и работни места в резултата на изместването на печатните медии от интернет. Броят на позициите за репортери ще нарасне с едва 5% през следващото десетилетие, прогнозират от Министерството на труда.

Трудни времена ще настъпят и за радиоводещите. Консолидацията на радиостанциите, напредъкът на технологиите и липсата на перспективи за нови радиостанции ще доведат до съкращаване с 5% на заетостта при водещите до средата на следващото десетилетие. Дори сателитните радиа не са имунизирани срещу промените. Двете най-големи компании в този сектор - XM и Sirius (които сега планират сливане) редовно са на „червено“.

В опасност е и бизнесът на пътническите агенти вследствие на онлайн резервациите. От министерството обаче предвиждат едва 6% спад в броя на пътническите агенти до 2014 г. благодарение на търсенето на луксозни пътувания и растящите разходи за туризъм.

Лошо е положението и на държавните служители. Администрацията във Вашингтон дава работа на близо 2 млн. души, без да се броят военните, което я прави най-големият работодател в страната. След 11 септември 2001 г. администрацията се разрасна значително за нуждите на вътрешната сигурност. Този период обаче може би е към края си. До 2014 позициите във федералното правителство, с изключение на пощенските услуги, ще се увеличат само с около 1,6% спрямо 2004 г. заради прехвърлянето на някои дейности към щатските и местните правителства и растящото използване на частни контрактори.
Сред застрашените професии са още икономистите, бижутерите, фермерите, застрахователните агенти и рибарите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още