IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола с изненадващ скок над 83 долара

Причината за поскъпването на суровината е неочакваният спад на петролните запаси в САЩ

09:29 | 12.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола с изненадващ скок над 83 долара
Петролът премина границата от 83 долара за барел след данните за петролните запаси на САЩ, които отбелязаха неочакван спад за седмицата до 4 октомври. Тяхното количество се е понижило с 1,7 млн. барела, съобщават от енергийното министерство на страната.

Спадът на запасите е изненадващ за анализаторите, които предвиждаха трето поредно увеличаване с 1,1 млн. барела. Петролните запаси са 320,1 млн. барела, което е с 8,3 на сто над средното за последните пет години ниво, предаде Bloomberg.

Запасите на САЩ от дестилирани горива, към които спадат горивата за отопление и дизелът, също са отбелязали спад. Те са намалели с 563 хил. барела до 135,3 млн. барела през миналата седмица. Очакванията бяха за по-голям спад от 775 хил. барела. Запасите от бензин пък са се увеличили с 1,68 млн. барела противно на очакванията за понижение с 375 хил. барела.

Новините допринесоха за поскъпване на петрола и по време на борсовата сесия в САЩ беше регистриран ръст от 2,2 на сто (1,78 долара) до 83,08 долара за барел. Това е най-голямото повишение за последните две седмици, като цената е близо да абсолютния рекорд от 83,90 долара за барел, достигнат на 20 септември. На борсата в Сингапур контрактите с доставка през ноември се търгуваха за 83,07 долара.

Вчера в Лондон ноемврийските фючърси за петрола от сорта Брент поскъпнаха с 2 на сто (1,55 долара) до цена 80,15 долара за барел. В Сингапур цената беше с 5 цента по-ниска или 80,05 долара за барел. Контрактите с доставка през декември, които вече се търгуват по-активно, струваха на азиатската борса 79,66 долара.

Върху цената на петрола в момента влияние оказват още поредният спад на долара спрямо еврото и напрежението в Северен Ирак, което застрашава добива на суровината в третия по големина производител в света.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още