IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът с нов ръст заради напрежение в Северен Ирак

Суровината поскъпва и в очакване на днешния доклад за петролните запаси на САЩ

09:53 | 11.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът с нов ръст заради напрежение в Северен Ирак
Петролът отново поскъпна, като този път в основата на по-високите цени стоят не проблеми на американската икономика, а ситуацията в Северен Ирак след спекулации, че турското правителство може да атакува кюрдски бунтовнически лагери в Северен Ирак.

Турция заплаши, че ще нападне базите на Кюрдската работническа партия в населения предимно с кюрди Северен Ирак, ако американските и ираксите сили за сигурност не успеят да овладеят атаки от страна на кюрдите по границите на Турция.

Заплахите за инвазия в Ирак - третият по големина производител на петрол в света, застрашават добива на суровината и това влияе върху нейното поскъпване. Вчера на борсата в Ню Йорк фючърсите с доставка през ноември повишиха цената си с 1,3 на сто (1,04 долара) до 81,30 долара за барел. В Сингапур черното злато се търгува по цена 81,50 долара за барел.

В Лондон вчера Брентът поскъпна с 1,11 долара (1,4 на сто) до 78,60 долара за барел. На борсата в Сингапур контрактите с доставка през ноември струваха 78,87 долара.

В момента върху цената на суровината влияние оказва не само обстановката в Ирак, а също и очакваното днес публикуване на данните за петролните запаси на САЩ. Прогнозите са, че вероятно ще бъде отбелязан ръст на петролните запаси от 1,08 млн. барела, а запасите от бензин ще се понижат с 375 хил. барела, съобщава Bloomberg.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 09.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още