IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Royal Bank of Scotland обяви, че печели битката за ABN Amro

Акционери, които представляват близо 86% от акциите на ABN, са приели предложението на консорциума, воден от RBS

18:06 | 10.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Royal Bank of Scotland обяви, че печели битката за ABN Amro
Европейският консорциум, ръководен от Royal Bank of Scotland, обяви победата си в битката за закупуване на холандската банка ABN Amro, съобщи АФП.

Офертата на консорциума, който включва още белгийско-холандската група Fortis и испанската Banco Santander, оцени ABN на около 71 млрд. евро.

От консорциума потвърждават, че акционери, които представляват близо 86 на сто от акциите на ABN, са приели предложението, и обявяват плановете си да закупят останалия дял. Акционерите, които държат останалите 14 на сто, ще имат възможност да приемат офертата до края на октомври.

Всъщност консорциумът спечели битката за контрола върху ABN Amro още миналата седмица, когато конкурентът за закупуването Barclays се оттегли, след като успя да си осигури едва по-малко от 1,0 на сто от акциите на ABN Amro.

Придобиването на ABN Amro надхвърля по стойност предишния рекорд за такава сделка в сектора – закупуването на CitiCorp от Travelers за 72,56 млрд. долара през 1998 г.

Офертата на водения от RBS консорциум беше по-висока и основно в брой. Отначало ръководството на ABN Amro подкрепи офертата на Barclays, но през юни оттегли подкрепата си, след като от консорциума предложиха по-голяма сума в брой.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още