IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът с първо повишение от три дни

Цената на черното злато се повишава заради очакванията за студена зима в САЩ и новия спад на долара

09:30 | 10.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът с първо повишение от три дни
Петролът поскъпна по време на първата борсова сесия за седмицата в САЩ, като се задържа на нива около 80 долара за барел. По-високите цени на суровината са предизвикани от новото отслабване на долара и синоптичните прогнози, според които в страната предстои студена зима.

Очаква се цената на горивата за отопление да се увеличи с около 16 на сто до май 2008, става ясно от доклад на енергийното министерство на САЩ. Основната причина за тези прогнози са очакванията температурите да бъдат с четири на сто по-ниски от миналата зима, предаде Bloomberg.

Доларът от своя страна отстъпва от триседмичните си върхове спрямо еврото.

Фючърсите за сорта West Texas Internmediate с доставка през ноември поскъпнаха с 1,24 долара (1,6 на сто) до 80,26 долара за барел по време на сесията в САЩ. В Сингапур цената на суровината беше с 12 цента по-ниска или 80,14 долара за барел.

На борсата в Лондон вчера Брентът поскъпна с 1,2 на сто до 77,49 долара за барел. В Сингапур цената на барел от този сорт струваше 77,38 долара.

Утре се очаква да бъдат обявени данните за петролните запаси на САЩ. През миналата седмица те отбелязаха ръст от 1,3 млн. барела, като сега също се очаква да бъде регистрирано увеличение. Според някои прогнози това ще доведе до нов спад в цената на петрола, но това не е сигурно, защото американският долар отново започна да губи от стойността си спрямо основните валути.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 09.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още