IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ понижи прогнозата си за растежа на световната икономика

Световният растеж през 2008 година ще е 4,8 на сто, а не както се очакваше през юли 5,2 на сто

17:33 | 09.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ понижи прогнозата си за растежа на световната икономика

Според Международния валутен фонд (МВФ) нестабилността и проблемите на финансовите пазари ще се задълбочат, което се отразява на прогнозата на организацията за световния икономически растеж, пише немският вестник Die Presse.

Коригираната прогноза на МВФ е, че световната икономика ще отбележи ръст от 4,8 на сто за 2008. В предишния доклад на организацията беше заложен ръст от 5,2 на сто. Според МВФ проблемите на финансовите пазари за момента не оказват значително влияние върху растежа, но в случай че продължат, той може да се забави значително.

Според ръководителя на институцията Родриго Рато пълното въздействие на кризата върху пазарите ще може да бъде оценено едва през следващата година. Той смята, че ще минат месеци докато станат известни всички загуби на банките и инвеститорите. От неговите думи става ясно, че рисковете към днешна дата са по-големи отколкото преди шест месеца. Очакванията са, че растежът на икономиката ще продължава и през следващите години, но не с темповете от 2006 и 2007 година.

Значително по-ниски спрямо юли са оценките за ръст на икономиките на САЩ и еврозоната. За американската икономика прогнозата е коригирана с цели 0,9 процентни пункта и от 2,8 на сто е намалена на 1,9 на сто. В еврозоната очакваният ръст е 2,1 на сто, което е с половин процентен пункт по-ниско от юли, когато беше посочена стойност от 2,6 на сто.

Международният валутен фонд е ревизирал в низходяща посока и прогнозата си за растеж на икономиката на Германия. Актуалната прогноза за 2008 година е за ръст от 2,0 на сто, след като в оценката на МВФ от юли беше заложен ръст на немската икономика от 2,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още