IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК ще разследва поглъщането на агенция Reuters от Thomson

Според представител на ЕК обединението ще има сериозни последици за информационния пазар, особено за сектора на финансовата информация

15:45 | 09.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК ще разследва поглъщането на агенция Reuters от Thomson
Европейската комисия (ЕК) започва антимонополно разследване по отношение на поглъщането на британската информационна агенция Reuters от канадската медийна корпорация Thomson, съобщава Итар-Тасс.
 
По думите на официален представител на ЕК обединението на най-големите световни медийни компании ще има сериозни последици за информационния пазар, особено за сектора на финансовата информация. В продължение на 90 работни дни, т.е. до 25 февруари 2008 г., ЕК трябва да одобри или да прекрати реализирането на проекта по поглъщането.
 
От ЕК подчертават, че Thomson и Reuters спадат към водещите световни играчи на пазара на финансова информация. Reuters е една от най-големите международни информационни агенции, докато Thomson води активна дейност на пазара на юридическа, данъчна, счетоводна и научна информация.
 
Обединената компания Thomson-Reuters ще наброява 49 хил. сътрудници и ще контролира около 34% от световния пазар на финансова информация, което значи, че би могла да измести от водещото място американския гигант Bloomberg, който понастоящем контролира 33% от този пазар.
 
В тази връзка от ЕК изразяват опасения от възможната прекомерна централизация на световния пазар на финансова информация. Аналитици не изключват варианта, че антимонополната служба на ЕС може да постави като условие за разрешаване на сливането изискването медия компаниите да продадат част от активите си.

Предложението за поглъщането на Reuters от Thomson за 13 млрд. евро беше огласено през пролетта. Антимонополният комитет на САЩ трябва да даде заключението си по този въпрос до средата на януари 2008 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още