IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна ще връща дълга си към Газпром в брой и газ

Подземните хранилища на Украйна могат да съберат общо 32,5 млрд. куб. м газ

12:26 | 09.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Украйна ще връща дълга си към Газпром в брой и газ
Украинската страна ще изплати на Газпром в брой част от дълга си в размер общо на 1,3 млрд. долара, а останалата част – под формата на природен газ, намиращ се в момента в подземните газохранилища на Украйна. Това съобщи Лента.ру, позовавайки се на съобщение на Ведомост, според което за това са се договорили министърът на горивата и енергетиката на Украйна Юрий Бойко и председателят на Управителния съвет на Газпром Алексей Милер.
 
На първи октомври Газпром заяви, че Украйна е задлъжняла към посредника Росукренерго (50% от който е собственост на Газпром) и я грози съкращаване на доставките, ако въпросът с дълга не се уреди до месец.
 
Росукренерго купува от Газпром газ от Средна Азия и го препродава на своето съвместно предприятие с Нефтогаз-Украйна –Укргазенерго, което доставя газ на големите предприятия в страната.
 
Според осведомени източници Укргазенерго ще заплати в брой около 700 млн. долара, вземайки кредит от банки от Западна Европа.
 
По думите на Юрий Бойко украинската страна ще продаде газ от хранилищата си по цена, близка до тази на вътрешния пазар на страната. 5 млрд. куб. м газ на стойност 650 млн. долара ще бъдат върнати на Газпром от подземните хранилища на Украйна и още 650 млн. долара ще бъдат изплатени в брой.

Подземните хранилища на Украйна могат да съберат общо 32,5 млрд. куб. м газ. Към момента те са изцяло пълни, като 10 млрд. куб. м газ принадлежат на Росукренерго, 6 млрд. куб. м са собственост на Нефтогаз, а останалите 16,5 млрд. куб. м – на Укргазенерго.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още