IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Седмица на нови рекорди за Dow

16:25 | 08.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Седмица на нови рекорди за Dow
Още през първия ден от седмицата Dow отново се върна над психологическата си граница над 14 хил. пункта, като в основата на това беше всеобщото мнение, че най-лошото от кредитната криза е отминало, а напред остават силно подкрепящите пазара намалявания на основния лихвен процент от страна на ФЕД.

Пазарът беше подкрепен и от съобщенията за нови придобивания.

Въпреки това данните, свързани със състоянието на икономиката, не оправдаваха оптимизма на пазарните участници. Индексът ISM регистрира спад с 0,9% спрямо август и е на стойност 52%. Затова ентусиазмът постепенно изчезна и в средата на седмицата пазарът навлезе в консолидация в очакване на данните от Министерството на труда за безработицата.

Междувременно излязоха лоши данни за пазара на имоти в САЩ. В сряда ISM индексът в непроизводствената сфера спадна с 1 пункт до 54,8 пункта, като това е най-ниското ниво от март насам. Асоциацията на брокерите на ипотеки оповести, че подадените молби за ипотечен заем са намалели с 2,7% през последната седмица на септември. MBA индексът, който отчита размера на изтеглените ипотечни заеми, също спада на 636,7 от 654,2 от преди седмица. Слабостта в икономиката на САЩ бе потвърдена и от намаляването на фабричните поръчки, които пропуснаха консенсусните нива и излязоха с намаление от 3% при ръст от 3,7% за предходния месец. В крайна сметка добрите данни дойдоха в края на седмицата от Министерството на труда и пазарът реагира мигновено с регистрирането на нов рекорд за Dow. Новосъздадените работни места излязоха с 10 хил. над консенсуса от 100 хил. през септември. Междувременно данните за август бяха ревизирани в посока нагоре. Безработицата обаче нарасна с 0,1 пункта до 4,7%. Корекцията на данните за новите работни места през август обаче донякъде притесни пазарните участници, главно с това, че слабите данни тогава бяха в основата на намаляването на лихвения процент от страна на ФЕД и сега тази положителна корекция най-вероятно ще доведе до задържане на тези нива на лихвите на срещата на ФЕД в края на месеца.

На корпоративно ниво сделките по придобивания и поглъщания отново започнаха да се завръщат на пазара – през седмицата Nokia съобщи, че възнамерява да закупи производителя на навигационен софтуер Navteq за 8,1 млрд. долара или 78 цента на акция. Сделката ще помогне на Nokia да подобри положението си на пазара на мобилни услуги, привличайки повече клиенти с по-голяма гама от услуги.
Междувременно две от базираните в Северна Америка банки - Citigroup Inc. и Toronto Dominion Bank, оповестиха за предстоящи придобивания въпреки по-затегнатите условия на кредитния пазар от нормалното.

Базираната в Канада TD Bank Financial Group се съгласи да закупи Commerce Bancorp Inc., като заплати в акции и брой 8,5 млрд. долара, докато Citigroup оповести, че ще закупи останалата част от акциите на Nikko Cordial Corp на стойност 4,6 млрд. долара. Досега компанията притежаваше 68% от Nikko, която е третата по големина брокерска компания в Япония.

Технически анализ

Dow Jones

Dow през изминалата седмица се завърна над границата от 14 000 пункта, като затвори на най-високото седмично ниво в цялата си история. Силните позитивни настроения все още се запазват, но техническите индикатори вече са в горната си граница, което подсказва, че е възможно скорошно обръщане на тенденцията. В посока нагоре първа съпротива се явява нивото 14 150. В обратна посока нивата на подкрепа се явяват 14 015, 13 850 и 13 700.
 
 

Подкрепа

14 015

13 850

13 700

Съпротива

14 150

14 450

15 090


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още