IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Глоба от над 180 млн. евро на 4 компании за картел в Испания

Испанските енергийни групи Cepsa и Repsol, шведската Nynas и португалската Galp Energia са съгласували помежду си цените на битум за строителство на пътища

18:03 | 03.10.07 г.
Глоба от над 180 млн. евро на 4 компании за картел в Испания

Европейската комисия наложи глоби на четири компании, сред които испанските енергийни групи Cepsa и Repsol, в общ размер на 183,6 млн. евро за създаване на картел в Испания, съобщи Ройтерс.

Компаниите са участници на пазара на битум, който се използва за строителството на пътища, и са съгласували помежду си цените му в периода между 1991 г. и 2002 г., посочват от ЕК в изявлението си.

Неприемливо е, че тези компании са мамили клиенти, държавни институции и данъкоплатци в Испания в продължение на близо 12 години, като са разпределили пазара на строителен битум помежду си“, коментира еврокомисарят по конкуренцията Нели Крус.

Cepsa и Repsol трябва да платят глоби в размер на 83,9 млн. евро и 80,5 млн. евро съответно, е решението на ЕК.

На шведската Nynas и на португалската Galp Energia са наложени по-малки глоби в размер на 10,6 млн. евро и 8,7 млн. евро.

Британската BP няма да бъде глобена, защото първа е подала информация за картела, се казва още в изявлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 09.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още