IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията и евроскептицизмът - пречки пред приемането в еврозоната

Страните от Източна Европа се отдалечават от въвеждането на единната европейска валута

09:52 | 03.10.07 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията и евроскептицизмът - пречки пред приемането в еврозоната
Приемането на страните от Източна Европа в еврозоната ще се отложи с няколко години, според доклада на агенцията за кредитен рейтинг Fitch - EMU Convergence Report:2007, цитиран от РБК Дейли.

Най-много са се „отдалечили“ от еврозоната балтийските страни – Естония, Латвия и Литва, основно заради ръста на инфлацията, както и заради нарастващия брой на евроскептиците.

Инфлацията е пречка по пътя към еврозоната и за България и Румъния, се казва в доклада.

Последната страна, приела еврото за официална валута, е Словения. Очаква се от януари 2008 г. да я последват Кипър и Малта, с което общият брой на страните в еврозоната ще стане 15. За началото на 2009 г. пък е определено приемането на Словакия. След това обаче експертите на Fitch очакват „затишие“.

Полша и Чехия няма да преминат към еврото по-рано от съответно 2012 и 2013 г., смята анализаторът Едуард Паркър. Основният проблем пред приемането им в еврозоната дори в тези срокове според него е засилването на евроскептицизма, както и необходимостта от ограничаване на бюджетните разходи в съответствие с изискванията на Европейския валутен съюз.

Унгария не може да разчита на присъединяване към еврозоната преди 2014 г, се казва още в доклада. Анализаторите на Fitch очакват, че дотогава правителството ще успее да въведе бюджета на страната в ред.

Пречка пред приемането на еврото в балтийските страни е усилващата се инфлация, която, според критериите от Маастрихт, трябва да бъде в рамките на около 3 на сто годишно. В Литва тя е 4 на сто, в Естония - 4,6%, а в Латвия — 6,7%. Според Fitch срокът за влизане на Естония в еврозоната сега се определя за 2012 г., а за Литва и Латвия - 2013 г. Тези срокове обаче може да бъдат удължени още заради „трудностите, свързани с ограничаване темповете на инфлацията“.

С всяка изминала година за страните от Източна Европа ще бъде все по-трудно преминаването към еврото. Основната причина за това е увеличаването на законодателните ограничения от страна на държавите в еврозоната. Освен това нито една от страните, кандидати да бъдат приети в близките години, не отговаря на всичките пет критерия (ниво на инфлация, балансиран бюджет, държавен дълг, дългосрочен лихвен процент и преход към валутния механизъм на ЕС). Все пак според експертите тези критерии вече са били нарушавани в миналото, например за Гърция.
 
Икономиките на Западна Европа са много по-силни от тези в Източна, което също няма да позволи лесно влизане в еврозоната, смятат още анализатори. „Икономиките на първите страни, въвели еврото, бяха сходни по структура. Икономиките на балтийските държави значително се отличават не само от западноевропейските, но и от тази на България и Румъния“, заключава Стив Бароу от Bear Stearns.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още